Μιχάλης Νταναβάρας
Σύμβουλος Ανάπτυξης | Λυγουριό Αργολίδας

Επιχειρηματικότητα | ΕΣΠΑ » Ενίσχυση για eshop Δράση e-λιανικό

Nέα Δράση "Ε-λιανικό" - Επιδότηση για Eshop μέχρι 5.000 ευρώ

Ολοκληρώθηκε με 11.503 αιτήσεις η δράση «e –λιανικό» – Αναμένεται και νέα πρόσκληση Β’ Κύκλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 6 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στη δράση “e-λιανικό“ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση e-shop από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Υποβλήθηκαν 11.503 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 53,6 εκατ. ευρώ. Είναι από τις λίγες φορές που η ζήτηση είναι μικρότερη από τα διαθέσιμα ενός προγράμματος, καθώς στο ταμείο υπήρχαν διαθέσιμα 80 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προγραμματίζει την προκήρυξη β’ κύκλου του προγράμματος εντός του Απριλίου με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.
Εάν δεν προλάβατε ή δεν μάθατε για το Πρόγραμμα μπορείτε να δοκιμάσετε στον β' κύκλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Δημοσιεύτηκε η επίσημη πρόσκληση (δείτε εδώ) για την νέα Δράση του ΕΣΠΑ «e-λιανικό» για την ενίσχυση επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Ενημέρωση: Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων την Τρίτη 06/04/2021
Το Υπουργείο εξήγγειλε και Β' κύκλο του προγράμματος.


Ο αρχικός προϋπολογισμός της Δράσης ήταν 80.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Πρόσκληση υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της μείωσης του κύκλου εργασιών του 4ου τριμήνου του έτους 2020 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του έτους 2019.


Μέχρι την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 υποβλήθηκαν 11.503 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 53,6 εκατ. ευρώ. Είναι από τις λίγες φορές που η ζήτηση είναι μικρότερη από τα διαθέσιμα ενός προγράμματος, καθώς στο ταμείο υπήρχαν διαθέσιμα 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προγραμματίζει την προκήρυξη β’ κύκλου του προγράμματος εντός του Απριλίου με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό, δηλαδή με 26,4 εκατ. ευρώ.


Όπως φαίνεται, όσοι υπέβαλαν ήδη έχουν εξασφαλισμένη την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και για τον Β΄ κύκλο καθώς δεν είναι εξασφαλισμένη η έγκριση όλων των αιτήσεων, και κάποιοι μπορεί να μείνουν εκτός προγράμματος. 

Η έγκριση της επιχορήγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνει ανά Κατηγορία Περιφέρειας.

Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.  


Κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει έως 5.000 ευρώ συνολικά. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης Δράσης οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
- Υφιστάμενες, οι οποίες έχουν συσταθεί έως και την 30.09.2019, και
- Νεοσύστατες, οι οποίες έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης, η οποία είναι η 12/02/2021.

Το πρόγραμμα έχει αρκετές προϋποθέσεις και (ως συνήθως) δεν θα είναι για όλους.


Αιτήσεις μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες:

- Έχουν το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47 και οι αναλυτικοί αυτού) είτε ως Κύρια Δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα 
μεγαλύτερα έσοδα,


- Διατηρούν φυσικό κατάστημα 


- Έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής, 


- Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του  έτους 2020 σε  σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους,


- Υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.,


- Δεν θα πάρουν ενισχύσεις πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ στην τριετία - κανόνας de minimis 


- Πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013 (De Minimis),


- Δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (δηλαδή δεν έχουν επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας),


- Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.


- Έκαναν δαπάνες για το eshop από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά.


- Έχουν ολοκληρώσει - και εξοφλήσει όλες τις δαπάνες - την δημιουργία ή αναβάθμιση του eshop ΠΡΙΝ υποβάλλουν την αίτηση ενίσχυσης

- Θα δημιουργήσουν eshop το οποίο:

- θα λειτουργεί σε δύο τουλάχιστον γλώσσες και σε κινητές συσκευές (mobile responsive)
- θα διαθέτει λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών με redirect σε τραπεζικό περιβάλλον
- θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στο σύνολο των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών

 Εξαίρεση: Εφόσον η επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ)  διέθετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα πριν τις 18/3/2020, τότε αυτό δύναται να αναβαθμιστεί με δικαιούμενη επιχορήγηση έως του ποσού των 1.500 €

Εξαιρούνται από την Δράση: 
- οι επιχειρήσεις franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κτλ
- οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας,
- οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καπνού και προϊόντων καπνού

- οι μεγάλες επιχειρήσεις



Κάθε επιχείρηση που ενταχθεί στην Δράση και πάρει ενίσχυση, οφείλει να λειτουργεί πραγματικά για τρία έτη μετά την τελική πληρωμή της δημόσιας χρηματοδότησης (π.χ. απαιτούμενες άδειες, ηλεκτροδότηση ακινήτου, εγκατεστημένος εξοπλισμός, μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ και παρουσίαση οικονομικών συναλλαγών, υποβολή φορολογικών δηλώσεων).

 Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ενισχυθείσας επιχείρησης, επιβάλλεται ολική ή αναλογική δημοσιονομική διόρθωση και ανάκτηση.

Ακόμη θα πρέπει να αποστέλλει στον ΕΦΕΠΑΕ όλα τα σχετικά έγγραφα που ζητούνται να υποβληθούν εγγράφως ή μέσω ΠΣΚΕ από αυτήν. Σε περίπτωση μη προσκόμισης αυτών επιβάλλεται επιστροφή του συνόλου της δημόσιας επιχορήγησης.



Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι την Δευτέρα 05/04/2021 το μεσημέρι, ώρα 15:00.


  
Το χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά μικρό, γι' αυτό θα πρέπει να βιαστείτε εάν θέλετε να προλάβετε τις προθεσμίες. Θυμηθείτε ότι το eshop θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό και όλες οι δαπάνες εξοφλημένες.




Δαπάνες που πληρώνει η Δράση (επιλέξιμες δαπάνες) είναι:

1. Eξυπηρετητές/διακομιστές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών - λογισμικού. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS), επιλέξιμο είναι το κόστος για ένα έτος. 

2. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Desktop/Laptop) 

3. Άλλος σχετικός  τεχνολογικός εξοπλισμός  (π.χ. εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.) 


Για τον εξοπλισμό πληροφορικής το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου είναι 30%. Εάν δηλαδή ξοδέψετε 5.000 ευρώ συνολικά τα παραπάνω μπορούν να φτάσουν έως και 1.500 ευρώ. 

4. Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης/αναβάθμισης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop 


5. Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας. 

Προσοχή: Σε περίπτωση αναβάθμισης υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού και η επιχορήγηση στην επιχείρηση ανέρχεται έως 1.500 ευρώ. 


Για το λογισμικό το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του έργου είναι 100%. Δηλαδή οι δαπάνες σας μπορεί να είναι μόνο για λογισμικό, δεν χρειάζεται να αγοράσετε μηχανήματα. 

Ως έναρξη επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχετε ήδη κάνει δαπάνες από τις 18/3/2020 και μετά για την κατασκευή ή την αναβάθμιση του eshop σας, μπορείτε να κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα και να πάρετε τα χρήματα.



Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε σωστά. Επικοινωνήστε μαζί μου για να εξετάσουμε μαζί τις δυνατότητες χρηματοδότησής σας. Η ενημέρωση είναι δωρεάν και δεν σας δεσμεύει σε τίποτα!

Real Time Web Analytics