Μιχάλης Νταναβάρας
Σύμβουλος Ανάπτυξης | Λυγουριό Αργολίδας

Επιχειρηματικότητα | ΕΣΠΑ » Κουπόνια Καινοτομίας στην Πελοπόννησο

Ενίσχυση πρωτοβουλιών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτομίας (Κουπόνια καινοτομίας) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ενημέρωση: Η Περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε στις 10/7/2018.


Το πρόγραμμα παρέχει κουπόνι καινοτομίας στις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, με το οποίο θα επιδοτηθούν για ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας από έναν Φορέα Καινοτομίας που θα διαλέξουν οι ίδιες για να συνεργαστούν.


Τι είναι το Σχέδιο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας


Ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας αφορά στη διάχυση επιστημονικής ή/και τεχνολογικής γνώσης ή/και εμπειρογνωμοσύνης από έναν Φορέα Καινοτομίας προς κάποια επιχείρηση, με τρόπο ο οποίος θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμος από αυτήν, θα ανταποκρίνεται πλήρως στα θέματα που έχει θέσει η επιχείρηση στην αίτηση που υπέβαλε και θα συμβάλλει στην επίλυσή τους.


Η επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη γνώση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, παραγωγικών διαδικασιών ή υπηρεσιών.


Ενδεικτικοί τρόποι αξιοποίησης : αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία, με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων, ως προς την επιχείρηση, οργανωτική καινοτομία που περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό των αναγκών σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας (προμήθεια πρώτων υλών, δίκτυα διανομής) τροποποίηση συσκευασίας του προϊόντος, τη διαφοροποίηση επιμέρους παραμέτρων του προϊόντος με στόχο πρόσβαση σε νέες εξειδικευμένες αγορές. Η εφαρμογή από την επιχείρηση του σχεδίου μεταφοράς καινοτομίας, θα παρέχει προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση και θα έχει άμεσα οφέλη.


Ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας που αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα/πρόβλημα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μία φορά από ένα Φορέα Καινοτομίας. Επόμενες υλοποιήσεις του ίδιου σχεδίου από τον ίδιο φορέα καινοτομίας προς άλλες ΜΜΕ δεν επιχορηγούνται.


Τομείς που ενισχύονται


Οι ενισχύσεις αφορούν σε τομείς της Στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προέκυψαν από τη σχετική διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης. Συγκεκριμένα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στους τομείς:

  • Αγροδιατροφικός τομέας - τρόφιμα – ποτά
  • Παραγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, παραγωγή προϊόντων ξύλου, μετάλλου, προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, παραγωγή ειδών από πλαστικό, ειδών συσκευασίας, μηχανημάτων, οργάνων και δομικών υλικών
  • Logistics – εφοδιαστική αλυσίδα

Ως φορείς καινοτομίας εννοούνται:

  • Τα Ερευνητικά Κέντρα – Ινστιτούτα, οι Τεχνολογικοί Φορείς και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα
  • Οι κλαδικές εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης
  • Ομοειδή με τα παραπάνω Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και κλαδικές εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Το σχεδιαζόμενο έργο πρέπει να πληρoί τον χαρακτήρα κινήτρου και για τον σκοπό αυτό δεν πρέπει να έχει γίνει έναρξη εργασιών του υπό ενίσχυση ερευνητικού σχεδίου πριν από την υποβολή της αίτησης υποβολής από τους δικαιούχους.

 

Περίοδος υποβολής αιτήσεων

Έως τις 19/6/2018  10/07/2018   (παρατάθηκε).

 

Είδος ενίσχυσης

Επιχορήγηση σε ποσοστό 100%.

 

Όροι και προϋποθέσεις

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

  • Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν, καθώς και να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/ους ΚΑΔ πριν την υποβολή της επενδυτικής πρότασης
  • Να είναι μικρές, ή πολύ μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (ΑE, ΕΠΕ, ΟΕ ή ΕΕ και ΙΚΕ) και ατομικές επιχειρήσεις
  • Να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ
  • Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης
  • Να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο / πρόταση χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, καθώς και το σύνολο των αναγκαίων στοιχείων, δικαιολογητικών και εντύπων,
  • Να συμπεριλάβουν στα επενδυτικά τους σχέδια / προτάσεις δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
  • Να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια/προτάσεις δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και εφόσον εγκριθούν προς χρηματοδότηση δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
  • Να μην έχουν της έχουν επιβληθεί πρόστιμα που έχουν αποκτήσει τελεσίδικη & δεσμευτική ισχύ, για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας
  • Σύμφωνα με τον Κανονισμό Καν. ΕΕ 1407/2013, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.


 Τι χρηματοδοτείται


Επιλέξιμη είναι αποκλειστικά η δαπάνη για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (εκπόνηση Σχεδίου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας από Φορεά Καινοτομίας) στον τομέα της καινοτομίας (κουπόνι καινοτομίας). Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 1.000 € έως 15.000 €. Ως ημερομηνία έναρξης κάθε έργου λαμβάνεται η ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης/Χρηματοδότησης των έργων. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφαση Ένταξης.


Συνολικός Προϋπολογισμός της Δράσης


500.000 Ευρώ.



Επικοινωνήστε μαζί μου για την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία υποβολής της αίτησης και υλοποίησης της επένδυσής σας.


Real Time Web Analytics