Μιχάλης Νταναβάρας
Σύμβουλος Ανάπτυξης | Λυγουριό Αργολίδας

Αγροτική Ανάπτυξη » Νέοι Αγρότες

Νέοι Αγρότες


Ενημέρωση - Αύγουστος 2017.

Ο κύκλος υποβολής αιτήσεων του Ιανουαρίου του 2017 κλείνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ήδη έχουν γίνει οι πληρωμές της 1ης δόσης για όσους εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα.


Άγνωστη παραμένει η τύχη των δύο άλλων Δράσεων (6.2 και 6.3) για την έναρξη νέων - μη γεωργικών - επιχειρήσεων και για τις μικρές εκμεταλλεύσεις με τζίρο κάτω από 8 χιλιάδες ευρώ. Για οτιδήποτε νεότερο υπάρξει θα σας ενημερώσω άμεσα.

Στόχος του Προγράμματος.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/όσες θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αγρότες δίνοντάς τους ένα ποσό που ξεκινά απο τις 17.000 € και φτάνει τις 22.000 € ως δώρο. Το αντάλλαγμα που θα δώσουν είναι η μόνιμη εγκατάσταση στην γεωργία ή την κτηνοτροφία για τέσσερα χρόνια. Εάν κάποιος σκοπεύει να εγκατασταθεί μόνιμα στην γεωργία και δεν έχει περάσει τα 40, τότε θα πρέπει να διεκδικήσει και την επιδότηση που του δίνει η Ευρώπη.


Σημαντική προϋπόθεση για τους υποψήφιους, είναι να έχουν αντιληφθεί ότι αν δεσμευτούν στο πρόγραμμα θα μείνουν για 4 χρόνια στο επάγγελμα μαζί με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που φέρνει αυτό. Όσο διαρκούν οι δεσμεύσεις του Προγράμματος οι νέοι αγρότες δεν μπορούν να αλλάξουν επάγγελμα, φορέα ασφάλισης ή τόπο κατοικίας. Εάν το κάνουν θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω την επιδότηση που έλαβαν.


Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα των Νέων Αγροτών είναι ότι η δέσμευση αυτή την φορά είναι μικρότερης διάρκειας, καθώς παλιότερα ήταν για δέκα χρόνια. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, καθώς εάν κάποιος ή κάποια αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλει να μείνει στο επάγγελμα, μετά την τετραετία μπορεί να διακόψει την δραστηριότητα χωρίς χρηματική ποινή ή άλλη συνέπεια.


Για κάποιον που είναι αποφασισμένος να μείνει στο επάγγελμα, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να διεκδικήσει την επιδότηση των Νέων Αγροτών.


Πόσα είναι τα χρήματα που δίνει το Πρόγραμμα?


Το ποσό που λαμβάνει ο νέος αγρότης ξεκινά απο τις 17.000 € και φτάνει τις 22.000 €. Οι 17.000 € αντιστοιχούν σε κάτοικο πεδινής περιοχής με εκμετάλλευση φυτικής παραγωγής. Για αυτούς που μένουν σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές το ποσό αυξάνεται κατά 2.500 €. Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας, για εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης το ποσό αυξάνεται κατά 2.500 € επιπλέον.


Τρία Προγράμματα για τους Νέους Αγρότες.


Πρώτο Πρόγραμμα: Μέτρο 6.1 "Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς". Αφορά όσους έχουν τζίρο πάνω από 8.000 ευρώ με τις καλλιέργειες που δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε του 2016.

Το πρόγραμμα αυτό είναι η συνέχεια του Προγράμματος των Νέων Αγροτών όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης για το 2017 έληξε τον Ιανουάριο.

Δεύτερο Πρόγραμμα: Μέτρο 6.2 "Υποστήριξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κατοίκων της υπαίθρου για εκκίνηση νέων μη γεωργικών δραστηριοτήτων". Αφορά απασχολούμενους σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις όσο και ευρύτερα μόνιμους κάτοικους σε αγροτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους. Στόχος είναι να παραμείνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών εκεί και να αναπτύξουν μη γεωργικές δραστηριότητες, δημιουργώντας απασχόληση και εισόδημά (ως ελάχιστη απαίτηση τίθεται η δημιουργία τουλάχιστον μιας νέας θέσης απασχόλησης συμπεριλαμβανόμενης της αυτοαπασχόλησης).

Το Πρόγραμμα αυτό αναμένεται.


Τρίτο Πρόγραμμα: Μέτρο 6.3 "Ενίσχυση των μικρών εκµεταλλεύσεων".

Αφορά όσους θα έχουν τζίρο από 5.000 έως 8.000 ευρώ με τις καλλιέργειες που θα δηλωθούν στο ΟΣ∆Ε του 2016. Θα πρέπει να μένουν σε χωριά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, και να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη δυναµικότητα αυτή µέσα στην ερχόμενη τετραετία. Τα χρήματα είναι 14.000 ευρώ για όλους όσους ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα αυτό αναμένεται.


Προϋποθέσεις.


Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην Πρόσκληση που έχει δημοσιευτεί για το Πρόγραμμα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να σχεδιάσουν μαζί με τον Σύμβουλο Γεωπόνο τον φάκελο υποψηφιότητας.Real Time Web Analytics